Tip Davida Vrby #143 - Buďte (tak trochu) Navy SEALs.

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Buďte (tak trochu) Navy SEALs.


Mám modrou knížku. Tedy, kdysi jsem se vyhnul povinné vojenské službě. Vše, co bylo trochu khaki, mi připadalo hloupé a armádu jsem si vizualizoval převážně skrz skvělé české filmy, které popisovaly důstojníky jako úplné blbce.

V poslední době, řekněme během 5 let, se můj názor a pohled mění. Uvědomil jsem si, kolik zajímavých teorií, postupů a pohledů přichází do strategie, osobního rozvoje, leadershipu nebo práce s týmem právě z armády. Tak třeba OODA loop. Znáte? Stand-up meeting, huddles určitě ano.

Absolutní povinnost je přečíst si dva a půl tisíce let starou knihu The Art of War od Sun Tzu. Ve 13 kapitolách najdete mnoho myšlenek, které jsou relevantní pro dnešní dobu, obzvláště pokud chcete vyhrát nad vaší konkurencí.

Rich Diviney, už v současnosti, napsal knihu The Attributes. Píše o lidských schopnostech a tvorbě odolnosti (fyzické a mentální), která je tak důležitá právě v dnešní době. Říká, že bychom všichni měli být tak trochu Navy SEALs, kteří jsou shození s padákem kamkoli, rychle se orientují, přizpůsobí a konají.

Další absolutní pecka je Team of Teams, o které jsem už mluvil. Z té pochopíte, proč by se opravdu rozhodnutí měla delegovat co nejblíže k problému. Každou blbost nemusí rozhodovat CEO nebo majitel. A to už proto, že nerozhodne s velkou pravděpodobností dobře.

Ale to opravdu „nej”, co jsem zatím od autorů s vojenskou historií četl, je Extreme Ownership, v češtině Krajní zodpovědnost. Jde o jednu z nejlepších knížek o leadershipu vůbec. Jedna věta mi zůstane na paměti navždy: Nejsou špatné týmy, jsou jenom špatní lídři. Vidím to dnes a denně. Naštvaný CEO, který se diví, že ho jeho tým neposlouchá. A to už 5 let.

Nebojme se tedy být tak trochu Navy SEALs. Učme se od nich.

— David


Novinka: „MÁM OTÁZKU”

Otázky mají neuvěřitelnou sílu, a proto se David Vrba rozhodl sdílet každý pátek jednu otázku, která vaše svědomí nenechá klidným. Vyprovokuje vás k hlubšímu zamyšlení, uvědomění si některých rozhodnutí a pomůže vám posunout se vpřed.

Pokud chcete od dubna pravidelně dostávat hlubokou otázku k zamyšlení do vašeho e-mailu, přihlaste se k odběru.


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.