Tip Davida Vrby #147 - Jste integrátor, jste polymath?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jste integrátor, jste polymath?

Záhy vysvětlím, proč se ptám, oč jde. Vzpomeňte si, kdy jste věděli, jakou karieru si zvolíte? Podle Davida Epsteina, který napsal knihu Range, je na začátku profesního života velmi dobré se touto otázkou zaobírat. Oproti tomu je vhodné zkoušet a testovat, co vás může bavit, tak trochu přelétat z kytky na kytku.

V knize popisuje desítky případů, kdy především ti, kteří posbírají v první části své kariéry (i sportovní) mnoho zkušeností z více odvětví (a sportů), jsou později úspěšnější. A to ve srovnání s těmi, kteří třeba už v 15 letech věděli, co budou dělat v 18. Teď malá vsuvka otce 16 letého syna: Práce kariérních poradců na středních školách je absolutně zbytečná.

Těm přelétavým se říká integrátoři nebo polymathové (dle slovníku). Jsou to lidé se širokou škálou znalostí. Skvěle to dokumentuje na konkrétních příkladech i Michael Simmons, podle mě nejlepší zdroj v oboru učení se učit.

Elon Musk, Steve Jobs, Larry Page nebo Jeff Bezos, všichni polymathové, nejsou výjimky. Byli to i Marcus Aurelius, Leonardo Da Vinci, Marie Curie nebo třeba Isaac Newton. Ti všichni si tvořili dovednosti ve více doménách.

Proč je dobré být integrátor? Už proto, jak vysvětluje Nassim Taleb, že budete více antifragile, tedy odolní na trhu práce ve stále se měnícím světě. Ale taky proto, že být špičkou (jedním z 10 % nejlepších) v oboru vás může stát opravdu až těch známých 10 000 hodin. Naproti tomu tu máte variantu, která se nabízí díky unikátnímu propojení vašich, řekněme dostatečných, znalostí z více oborů. A těchto unikátních kombinací je neomezeně.

Tedy zkoušejte! Poznávejte více oblastí, i když se to může jevit trochu kontraintuitivní. Jde to dělat i v rámci jedné firmy. Člověk hned nemusí skákat z firmy do firmy. A taky se nezlobte na děti, které neví, čím chtějí být!

— David


Novinka: „MÁM OTÁZKU”

Otázky mají neuvěřitelnou sílu, a proto se David Vrba rozhodl sdílet každý pátek jednu otázku, která vaše svědomí nenechá klidným. Vyprovokuje vás k hlubšímu zamyšlení, uvědomění si některých rozhodnutí a pomůže vám posunout se vpřed.

Pokud chcete od dubna pravidelně dostávat hlubokou otázku k zamyšlení do vašeho e-mailu, přihlaste se k odběru.


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.