Tip Davida Vrby #148- Pauzy, pauzy, pauzičky.

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Pauzy, pauzy, pauzičky.

To, co jsme se od vědců postupně začali před deseti lety dozvídat o spánku, se dozvídáme nyní o pauzách. Už víme, proč je dobré spát, že dostatečný a kvalitní spánek je nutný pro naši produktivitu, ale hlavně pro naše zdraví. Stejné to je s pauzami. Těm se v poslední době věnuje opravdu spousta článků a vědeckých studií.

Pauzy jsou součástí vašeho výkonu, tak jako v případě spánku, jde ale i o zdraví. Měli byste o nich něco vědět. V každém případě se dá říci, že pauzy nejsou deviací vašeho výkonu, ba naopak jeho akcelerátorem, obzvláště pokud jde o kreativitu.

Pojem cirkadiánní rytmus se už docela vžil. Málokdo však zná ultradiánní rytmus. Je to ten cirkadiánní rozdělený na 90 až 120 minutové intervaly, minicykly. Ty zažíváme v průběhu celého dne včetně noci.

Pokud jste zdraví, měli byste zaznamenávat, že se po cca 90 minutách cítíte unavenější, méně koncentrovaní. To je přesně čas, kdy je dobré zařadit přestávku. Měla by trvat 15-20 minut. Měli byste přepnout do jiného modu. Pokud můžete, zacvičte si, projděte se. Nebo jenom pokecejte u kávovaru.

Chcete-li pauzu vytunit, začleňte pomodoro. Pomůže vám být ještě efektivnější. Budete cítit menší výkyvy. K tomu jako bonus pravidlo 90/90/1, protože ne každý 90 minutový cyklus je stejně efektivní. Já si zuby nehty bráním ten první, ranní. Skvěle to popisuje právě Robin Shrama.

Tak takhle by to mělo být během dne. Je dobré přidat pauzy v týdnu. Těm se říká víkend. A potom pár ročních. Těm se zase říká dovolená. Pokud to myslíte sakra vážně, zvažte ještě sabbaticaly. Proč bychom měli čekat na důchod, když si můžeme nadělit půlrok nebo i rok každých 5, 10 let.

Firmám moc doporučuji, aby braly pauzy vážně. Vám to doporučuji také.

— David


Novinka: „MÁM OTÁZKU”

Otázky mají neuvěřitelnou sílu, a proto se David Vrba rozhodl sdílet každý pátek jednu otázku, která vaše svědomí nenechá klidným. Vyprovokuje vás k hlubšímu zamyšlení, uvědomění si některých rozhodnutí a pomůže vám posunout se vpřed.

Pokud chcete od dubna pravidelně dostávat hlubokou otázku k zamyšlení do vašeho e-mailu, přihlaste se k odběru.


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.