Tip Davida Vrby #149 - (Staro)nová smlouva!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

(Staro)nová smlouva!

Vracíte se do kanceláří? Připravujete se na hybridní model spolupráce? Dnes se budu věnovat extrémně důležitému tématu. Předem sděluji, že nemám rád smlouvy. Nerad je čtu, nerad je vytvářím. Tato je jiná. Týká se týmu nebo klidně celé organizace, celého kmene.

Už jste slyšeli o recontractingu? Přivedl mě k němu Keith Ferrazzi, autor mnoha chytrých knih. Před rokem jsem byl na jeho leadership kurzu a právě recontracting mě zaujal. Jde o vytvoření, zajištění staronové smlouvy, staronového závazku v týmu. Přesně teď, kdy se vracíte do kanceláří, to bude velmi třeba.

Miluji otázky a rád je sdílím. Tato technika je právě o otázkách. Můžete nechat tým, aby na ně odpovídal v logice 0-10. A ty otázky? Komunikujeme stále upřímně? Spolupracujeme bez předsudků? Jsme vůči sobě odpovědní? Panuje mezi členy absolutní důvěra a to i když řešíme konflikt? Udržujeme dobré kontakty s týmy kolem sebe? Známe svou misi? Umíme si vzájemně navyšovat energii? Nezapomněli jsme se učit? Hledáme stále nové cesty?

Než se do těchto otázek pustíte, je třeba vytvořit tzv. sociální kontrakt, jehož součástí je prostředí bezpečí. Recontracting je třeba naplánovat, najít dobré místo a čas. Už jsme mluvili o retrospektivách jako jedinečném nástroji pro budování kultury zpětné vazby a navyšování bezpečí. V tomto případě jde o retrospektivu s násobně větší důležitostí.

Absolutně skvěle to je popsáno v článku McKinsey. Ve své podstatě je dobré si odpovědět na tři okruhy otázek: Kdo jsme? Jak spolupracujeme? Jak spolu rosteme?

Určitě to udělejte. Už se opakuji. Pokud chcete zrychlit, musíte napřed zpomalit. Jako před zatáčkou. Čas věnovaný této aktivitě se vám stoprocentně vyplatí.

— David


Novinka: „MÁM OTÁZKU”

Otázky mají neuvěřitelnou sílu, a proto se David Vrba rozhodl sdílet každý pátek jednu otázku, která vaše svědomí nenechá klidným. Vyprovokuje vás k hlubšímu zamyšlení, uvědomění si některých rozhodnutí a pomůže vám posunout se vpřed.

Pokud chcete od dubna pravidelně dostávat hlubokou otázku k zamyšlení do vašeho e-mailu, přihlaste se k odběru.


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.