Tip Davida Vrby #151 - Umřel z přepracování?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Umřel z přepracování?


Ptáte se, jestli to je v současné době v západním světě možné? Je. Každý rok umře z přepracování více než 750 000 lidí. To říká Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvíce jsou náchylní mí vrstevníci, tedy chlapíci ve středním věku. Přepracování má vliv především na srdeční choroby, v konečném důsledku infarkt.

Faktory, které u této skupiny napomáhají, jsou nedostatek smyslu v práci, toxické prostředí nebo direktivní způsob vedení. Není náhodou, že v Evropě jsou čísla předčasných úmrtí lidí ve středním věku vyšší v Německu, které je známo svým direktivním stylem vedení. Ve světovém měřítku jde o Asii a hlavně Japonsko nebo Severní Koreu. Mimochodem, můj severokorejský šéf byl hlavním důvodem mého odchodu z 3M. Japonci mají dokonce pro smrt z přepracovaní název – Karoshi.

Z čísel vyplývá, že vše nad 55 hodin je vnímáno jako „overwork“. Z čeho vzniká? S vysvětlením mi pomůže Jochen Menges, který byl před pár roky spíkrem na konferenci Happiness@Work. Jochen mluví o třech důvodech něčeho, čemu říká Acceleration Trap, chcete-li, akcelerační past. Jde o „overload“, kdy toho je opravdu moc (objednávek, faktur, telefonátů…), „multiload“, kdy vzniká potřeba vyřešit mnoho věcí najednou (po akvizicích, když chybí fokus…) nebo „perpetual load“, kdy projekt střídá projekt a vy si nestačíte ani oddychnout.

Dobrá věc je, že tak jak to vzniklo, se to dá odstranit. Každý „load“ má nástroje, jak se s ním poprat. Ty najdete právě v TED talku Jochena. Klíčová slovíčka pro řešení takové situace jsou 3: stop, fokus, priority. Něco se musí přestat dělat. Musí se určit priority, které dají jasný směr a fokus.

Opravdu neumírejme z přepracování. Žádná práce za to nestojí.

— David


Jak z toho ven?

Učte se od zkušenějších lidí, kteří si už vyhořením a fází přepracovanosti prošli a vyšli na druhé straně. Kde ale takové lidi potkat? Jendním z takových míst je Red Button EDU, moderní vzdělávací platforma založená na výměně zkušeností a zdokonalování se v činnostech, které se vám až dodnes mohly zdát vzdálené nebo neuchopitelné.

Red Button EDU je vzdělávací platforma, na které působí spolu s dalšími desítkami odborníků ze sítě Red Button právě i David Vrba. Zajímá vás víc? Přečtěte si o dalších principech, kterým věříme →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.