Tip Davida Vrby #155 - Černobílí lidé. Znáte je?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Černobílí lidé. Znáte je?

Pokud je vám 40 a více, pamatuje asi dobře na černobílé televize. Taky známe černobílé fotografie. Ty jsou asociovány s něčím artsy, tzn. uměleckým. Já si vzpomenu na ty krásné, co dělá má dcera. A co tzv. černobílí lidé? Nemluvím o barvě pleti.

V posledních pěti letech jsem se potkal na blízko minimálně se dvěma lidmi, které bych do této kategorie zařadil. Začal jsem trochu pátrat, oč jde.

To první, co mě napadlo, souvisí už s Platonem a Aristotelem. Platon byl zastáncem dialektického myšlení. Ten druhý binárního myšlení. Viděl svět z pohledu, bud' to je dobré, nebo špatné. Dialektický pohled na svět je řekněme flexibilnější a bezesporu vyspělejší.

Potom jsem si nastudoval skvělou knihu Jak lidé zrají od Jennifer Garvey Berger, která rozebírá téma rozvojové psychologie, vysvětluje modely Marka Baldwina a Jeana Piageta a navazuje třeba právě na Platona. Dobrým zdrojem je také Robert Kegan nebo Ken Wilber, o němž jsem už psal.

Lidé se rozvíjejí dvěma směry – horizontálně (kolik toho třeba ví o bankovnictví) a vertikálně. To bych přirovnal ke zrání, k získávání moudrosti, růstu vědomí.

Pochopil jsem, že i skvělí odborníci, politici, velmi chytří a inspirativní lidé mohou i po čtyřicítce ustrnou v základní (dětské) úrovni vertikálního rozvoje, tedy v tzv. sebou limitující formě mysli. U dospělých se vyskytuje pouze u cca 13 % lidí, ale úplná výjimka to není.

Tito lidé často působí jako rozmazlené rozčilující se dítě, které často nazývá, co vidí, velmi ostře a lidi kolem sebe vnímá buď jako pomocníky, nebo jako překážky, které musí odstranit na cestě za svými potřebami. Pokud se člověk vědomě neposune do další úrovně, toto chování se většinou opakuje.

Článek o Black & White thinking popisuje, že právě takové chování může být často spojeno s narcismem, ale i úzkostmi, depresemi a některými hraničními psychickými poruchami. V mezilidských vztazích je toto černobílé vidění docela nebezpečné.

Co z toho plyne pro vás? Pokud jste v roli pozorovatele nebo pomocníka, je vše v pohodě. Pokud jste v roli překážky, může se situace zkomplikovat. Pokud jste tak trochu černobílí, dá se na tom pracovat. :)


— David


Máte ve firmě černobílé lidi?

Všimli jste si, že máte ve firmě černobílé lidi ale nevíte, jak s nimi pracovat? To vám poradí odborníci. Vzdělávací platforma Red Button EDU právě takové odborníky sdružuje. Každý z nich má jiný přístup k vedení a rádi se o své zkušenosti podělí. A nejen to, také rádi nabídnou zkušenosti a znalosti ze svých specifických oborů.

Red Button EDU je vzdělávací platforma, na které působí spolu s dalšími desítkami odborníků ze sítě Red Button právě i David Vrba. Zajímá vás víc? Přečtěte si o dalších principech, kterým věříme →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.