Tip Davida Vrby #157 - Co je vaše Swadharma?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Co je vaše Swadharma?


V poslední době jsem si vícekrát ověřil, že věci, postoje nebo názory, které byly ověřeny časem, jsou ty, které mi nejvíce slouží. Z pohledu toho, jak my lidé fungujeme, jak funguje naše mysl (neříkám mozek), bylo už opravdu hodně, tedy skoro všechno, pojmenováno. Stejně to je i s významem slova Swadharma, které jsem poprvé slyšel od Robina Sharmy.

Swadharma je aktivita, která jde ruku v ruce s naší přirozeností. Jsme v ní autentičtí. Naše talenty a dovednosti jsou využity na maximum a my nezažíváme momenty strachu. O Swadharma se píše už v Bhagavadgíta, tedy pár tisíc let nazpět.

My na to stejné přicházíme teď, když si (konečně) děláme tesy Gallup Strengthsfinder nebo Wealth Dynamics od Rogera Hamiltona. Ten se k historii a původu otevřeně přiznává ve své knize (s odrazujícím názvem) Mapa ke skutečnému bohatství. Garantuji, že obsah je lepší než název.

Hamilton píše, že jeho teorie tzv. čtyř géniů (taky trochu nešťastné) vznikla před 5 tisíci lety, a pojí se se 4 frekvencemi, o kterých hovoří dávné indické a čínské filozofie. Později i Aristoteles a Platón.

Oč jde? Každý z nás má jinou cestu k naplněnému, (pro podnikatele) bohatému životu. Ta je právě spojena s naším géniem, tedy základním osobnostním profilem. Když jej na maximum využíváme, rosteme přirozeně bez ztráty energie. Když to je naopak, úspěšní a naplnění nebudeme.

Tento koncept je lehko pochopitelný, vizuálně srozumitelný, zábavný. Slouží skvěle třeba jako odrazový můstek v mých midlife transformačních programech.

Tak např. já jsem génius dynama. Umím začínat věci. Dobře vidím budoucnost. Ale neumím dotahovat. Hlavu mívám v oblacích. Správné načasování je pro mne někdy problém. A co vy?

Tento test by si měl udělat každý jednotlivec a každý tým. Opravdu.

— David


Rozvíjejte vašeho génia.

Jakmile víte, kde se ve vás skrývá největší potenciál, je dobré ho začít opravdu naplno rozvíjet. Red Button EDU je platforma plná vzdělávání v tradičních i méně tradičních oborech, takže si zde každý najde to své. Navíc je plná odborníků, kteří jsou ochotni sdílet své know-how. Najdete zde nový směr online vzdělávání, který vás vtáhne.

Red Button EDU je vzdělávací platforma, na které působí spolu s dalšími desítkami odborníků ze sítě Red Button právě i David Vrba. Zajímá vás víc? Přečtěte si o dalších principech, kterým věříme →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.