Tip Davida Vrby #161 - Když je to zlomené

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Když je to zlomené

Poznáte to? Po delší době bude tip o kultuře. Každý už slyšel o pojmu toxická kultura. Pozná se docela jednoduše. Pokud jste v ní, utečte. Ta opravdu smrdí. V té to bolí. Do práce se nikomu nechce. Chodí se do ní s bolestmi v břiše. Tato toxicita vám může „sebrat duši“, jak o tom skvěle mluví Jordan Peterson. Může způsobovat také závažná chronická onemocnění. A to nemyslím v přeneseném významu.

Je zlomená kultura to samé jako toxická? Není. V takovém případě kultura ani tak neubližuje lidem, ale spíše firmě samotné. V takovém prostředí může být i docela pohoda.

Silná kultura (opak té zlomené) je vědomě řízená a dizajnovaná a měla by podporovat poslání firmy, měla by pomáhat naplňovat cíle, které si firma vytyčí. Kultura sama o sobě není cílem, je pouze nástrojem pro dosažení cíle, respektive nástrojem k naplňování poslání. Máte ho? Když není srozumitelné poslání a vize, nejde dizajnovat kulturu...

Jak to vypadá, když je kultura zlomená? Je nesladěná. O roli sladění a jejím opaku, entropii, se dočtete v epickém článku HBR. Zlomená kultura taky není schopna přitahovat talenty. A naopak se často stává, že ti dobří odcházejí k silným značkám. Děje se to u vás?

Taková kultura neumí reagovat agilně na podněty zevnitř, nebo zvenku. I skvěle vymyšlené iniciativy a projekty se neposouvají a často vyprchají. V takovýchto firmách se dlouhodobě neplní. Byrokracie a síla rostou a nikdo nekřičí, že by se s tím mělo něco dělat. Z logiky věci často dochází ke snižování atraktivity pro zákazníky.

Co s tím? Je třeba podobné tendence odchytit včas. V době, kdy je, řekněme, nalomená, nastává čas na kulturní renovaci. Ta vždy začíná velmi kritickým popisem současné situace, kulturním scanem. Není právě teď čas zjistit, jestli u vás není něco naloméného?

Kulturní renovace není atomová věda, ale má své zásady, postupy, inspirace a nástroje. Je to kompetence. Renovace (chcete-li) dizajnování kultury, by mělo patřit do skillsetu vedení a lídrů, nejen těch z HR. Pracujte na něm.

— David


Kde rozvíjet své dovednosti, aby se z vás stal skvělý lídr?

Red Button EDU je vzdělávací platforma, kde vytváříme namísto jednorázových přednášek ucelené a rozmanité pořady, aby si každý vybral tu hloubku informací, kterou zrovna potřebuje. Najdete zde i nespočet videí o firemní kultuře a jak s ní pracovat.

Přečtěte si o dalších důvodech, proč se připojit k RB EDU →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.