Tip Davida Vrby #162 - Arigato money!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Arigato money!


Poděkovat za všechny přicházející, ale i odcházející peníze, byl zvyk Wahei Takedy, kterému se říká Warren Buffett Japonska. To jsem se dozvěděl od jeho žáka Kena Hondy. Zaujal mě jeho kurz na Mindvalley, kde mluví o vztahu k penězům. Nikdy předtím jsem si neuvědomil, jak důležitý pro náš život tento vztah je.

Pochopil jsem totiž, že ten můj není dobrý. Věnoval jsem mu do svých padesáti let vědomě minimální pozornost. Uvědomil jsem si, že můj vztah je velmi ovlivněn dobou, ve které jsem vyrůstal, a především rodinou.

Když jsem byl kluk, peněz nebylo dost. Prodávalo se rodinné stříbro, do Jugoslávie se jelo jednou za 3 roky. Když jsem začal vydělávat, můj otec zkrachoval a já s bratrem jsme museli velkou část dluhů uhradit. Odnesl jsem si s sebou do života mindset nedostatku.

Jeho protikladem je mindset hojnosti. Ten první (velmi zjednodušeně) říká: pozor, pozor, peníze mohou dojít. Ten druhý naopak: když se budu snažit, peníze přijdou. Nejen o tom mluví Ken Honda. Moc doporučuji si přednášku poslechnout.

Určitě v této souvislosti pochopíte také koncept Roberta Kiyosaki, který je popsán v knize Bohatý táta, chudý táta. Díky ní vím, jakou chybu jsem dělal, když jsem často investoval do věcí, které negenerují příjem.

Při své přípravě na kurzy o energy managementu jsem si zase uvědomil, jak peníze zapadají do konceptu štěstí a vědomé práce s energií. Dnes v této souvislosti vnímám peníze jako akumulovanou energii. Využívám je hlavně na věci, které zvyšují mou emoční energii, které mě dělají šťastnějším. Jde o učení, čas s těmi, které mám rád, a cestování.

V neposlední řadě, pokud vás téma peněz a vztahu k nim zaujalo, doporučuji sledovat velmi praktického Ramita Sethi. Ten vám mimo jiné řekne, jak trestuhodně škodlivá je finanční prokrastinace. V té jsem taky odborník.

Ať je váš vztah k penězům jakýkoli, je dobré na něm pracovat. Já musím, resp. chci.

— David


Vstupte do světa vzdělávání

Pravidelné pořady s inspirativními osobnostmi nejen ze světa inovací a podnikání. Interaktivní diskuze s experty i ostatními diváky založená na výměně zkušeností. Profesionální metodiky, které otestují všechny nově nabyté poznatky v praxi. To všechno je Red Button EDU, online vzdělávání, které vás vtáhne.

Přečtěte si o dalších důvodech, proč se připojit k RB EDU →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.