Tip Davida Vrby #166 - Umíte odečítat?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Umíte odečítat?

Zdá se vám to hloupá otázka? Já moc odečítat neumím. Dokonce si myslím, že neschopnost odečítat patří k mým největším problémům. Ještě nechápete? Nechci vám ted' tvrdit, že jsem chyběl ve druhé třídě, když se v matematice učilo odečítání. Myslím na jiné odečítání.

Co mám na mysli, skvěle shrnuje článek HBR, ke kterému jsem se dostal nedávno v souvislosti s přípravou mých kurzů pro takzvané midlifers, tedy lidi ve středním věku, kteří mají před sebou ještě mnoho let, ale často už je nebaví, co dělají, jak žijí, čím se živí. V každém případě musí umět dobře odečítat, aby je další dekády bavily.

Nicméně téma „power of subtraction“ není jen pro midlifers. Je pro všechny, které současný komplexní svět někdy drtí. Možná by bylo lepší místo odečítat říkat odebírat, odkládat.

Oč tedy jde? Když připravuji prezentaci, vždy do ní dám více témat, než je zdrávo, než posluchač pobere. Vím to, ale (téměř) nikdy se tím neřídím. Nebo třeba počet priorit. Kolik jich máte? Není nutné nějaké odebrat? Tři jsou ideál, pět je maximum. Ve firmách to vidím dnes a denně. Příliš mnoho priorit znamená žádná priorita.

Byznysu se také týká téma odebírání projektů, nevýdělečných zákazníků, výrobků nebo třeba i lidí. Nikdy jsem neměl úplně rád model „up or out“, který byl typický jak pro GE, tak pro konzultantské firmy jako McKinsey. Je-li ale i tento subtraction počin uchopen chytře, dává velký smysl.

Já už teď vím, co se budu snažit ze svého života odečíst. Je to čas strávený s lidmi, kteří mi berou energii, čas strávený na činnostech, ve kterých nejsem dobrý. Čím dál více si uvědomuji, že méně je více. Ale je to boj. Je to proces.

Téma odebírání jde ruku v ruce s tématem říkání NE. O tom skvěle mluví a píše James Altucher. Říkat NE je skvělá kompetence. Ovládáte ji?

Lepší život je jednodušší život. Troch více NE a časté a vědomé odebírání vám určitě pomohou udělat si život lepším.

— David


Získejte přístup k jedinečnému obsahu, který pravidelně tvoří zkušení odborníci v oblastech klíčových pro firmy a jejich budoucnost. Posuňte sebe a svoji firmu na nový level – kdykoliv a kdekoliv.

Vyzkoušejte RED BUTTON EDU na 14 dní zdarma →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.