Tip Davida Vrby #167 - Jaké jsou vaše hodnoty?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jaké jsou vaše hodnoty?

Jaktože jsem ještě nepsal o hodnotách? Sám nevím. Spousta lidí si stále myslí, že hodnoty jsou synonymem kultury. Jsou v kontextu kultury důležité, nikoli však nejdůležitější. Často se klientů ptám, co pro ně hodnoty znamenají? Většinou odpověď nedostanu. Pokud ano, pak je dost nejednoznačná.

Já vnímám hodnoty jako potřeby. Lidé vysoce hodnotí to, co potřebují. Přemýšlejte o tom. Má nejvyšší hodnota je vedle rodiny svoboda. Potřebuji obé. Tento AHA moment jsem měl asi před pěti lety při sledování přednášky Richarda Barretta. Myslím, že ten o daném tématu ví nejvíce.

Další nutné uvědomění je, že hodnoty se nám časem mění. O silných stránkách (našich darech) jsem psal už mnohokrát. Ty se moc nemění, hodnoty ano. Mám je (hodnoty a tedy potřeby) dnes bezesporu jiné než před deseti nebo dvaceti lety. Zjistěte si vaše. Pomůže vám právě Barrettův PVA test.

Teď to nejzajímavější. Z PVA testů, které si dělají lidé na celém světě, vylezlo následujících top 5 hodnot (potřeb) západní civilizace: rodina, legrace, vzájemná péče, přátelství a důvěra. Žádné překvápko.

Tak o těchto pět potřeb ve firmě pečujte a máte z velké části vystaráno. Trefíte se skrz generace a nepotřebujete kulturní mentory jako jsem já. Ale vážně. K potřebám lidí je třeba ještě dodat potřeby firmy, její mise, poslání a strategie.

Tyto potřeby však nemusí vyhovovat všem. Diferencují jednu firmu od druhé. K diferenciaci (mimo jiné) slouží především vzorce chování. Ty jsou v rámci budování konzistentní kultury bezesporu nejdůležitější. Jsou dennodenní reflexí toho, jaké hodnoty ve firmě převládají. Pro jejich identifikaci je už např. kulturní mentor zapotřebí, to abych si nezrušil živnost.

A nakonec, až budete s někým mluvit, hádat se, hledejte za jeho slovy jeho potřeby. Snažte se je pochopit. Stane se z vás skvělý komunikátor. To říká teorie nenásilné komunikace, to už je ale jiné téma. Kompetence, kterou bych chtěl jednou ovládat.

— David


Přihlaste se k odběru nového, vylepšeného tipu!

Chcete nadále dostávat mé pondělní tipy do své e-mailové schránky? Tipy DV končí, ale přichystal jsem si pro vás nový a vylepšený newsletter s názvem Vědomé pondělí, aneb podněty, tipy, nápady a myšlenky vašeho infopreneura. Zaregistrujte se k jeho odběru zde → (registrace je nutná z důvodu GDPR).

Jako bonus navíc pro všechny zaregistrované chystám překvapení – píšu e-book! Podrobnosti se dozvíte už brzy v novém newsletteru, tak se nezapomeňte zaregistrovat.

Moc děkuji za přízeň!