Tip Davida Vrby #169 - SMaC

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

SMaC

Už jste tento pojem slyšeli? Může být použit jako sloveso, podstatné jméno nebo dokonce přídavné jméno. Ke konci tipu se k vysvětlení původu a významu tohoto akronymu dostanu.

Často se mě lidé ptají, co je důležitější - vylepšit se v kreativitě, nebo v exekučních schopnostech? Sám jsem s tím druhým trochu na štíru. Nejen gallupův Strengthsfinder mi to jasně ukazuje. Ale k věci, odpověď je zřejmě jasná. Za prvé, bez jednoho ani druhého se neobejdete. Za druhé, realizační schopnost je zjevně důležitější. Je také složitější ji vybudovat a je Achillovou patou mnoha firem a týmů.

Proč tomu tak je? Kreativita je přirozená. Nakoukněte do třídy každé školky a pochopíte. Je to něco vrozeného, lidského. Přečtěte si, co o ní píše Clayton Christensen nebo mrkněte na TED Tedů Kena Robinsona.

S disciplínou, která je základem exekuce, je tomu jinak. Té se musíme naučit a není přirozená. Vzpomínka na naše děti nebo dětství, nechť je nám opět pomocníkem.

Jasně, někde kreativita chybí, ale to není proto, že ji nemáme v sobě. Je to dáno prostředím, které ji nepodporuje nebo hubí. Důvodů může být více: špatně nastavené hodnocení lidí, nedostatek autonomie, psychologického bezpečí atd. Mimochodem toxické prostředí je schopno zahubit v lidech v podstatě všechno dobré, i to přirozené.

Co tedy s exekuční schopností jednotlivce nebo týmu? Je třeba budovat kulturu disciplíny. To zní hrozně. Nicméně to tak je. Jde jen o to, jak disciplínu chápete. Já ji chápu jako schopnost dělat něco konzistentně a opakovaně. To už zní lépe. Protože toto od boha nemám, pomáhají mi koncepty. S těmi nejlepšími přišel bezesporu Jim Collins.

SMaC patří mezi ně. Mluví o sadě nástrojů a vzorců chování. Ty jsou Specificky určené, Metodicky popsané a (v čase) Konzistentně vyžadované. Jste SMaC tým? Pokud ano, máte sady checklistů na klíčové procesy a také máte vše dobře popsané. Umíte správně nastavovat cíle a deadlines.

Pokud vám však disciplína chybí, moc doporučuji (ne poprvé) přečíst si knihu BE 2.0. Myslím, že tam najdete snad úplně vše, co lídr potřebuje k řízení firmy nebo týmu, včetně toho, jak budovat kulturu disciplíny.

— David


Přihlaste se k odběru nového, vylepšeného tipu!

Chcete nadále dostávat mé pondělní tipy do své e-mailové schránky? Tipy DV končí, ale přichystal jsem si pro vás nový a vylepšený newsletter s názvem Vědomé pondělí, aneb podněty, tipy, nápady a myšlenky vašeho infopreneura. Zaregistrujte se k jeho odběru zde → (registrace je nutná z důvodu GDPR).

Jako bonus navíc pro všechny zaregistrované chystám překvapení – píšu e-book! Podrobnosti se dozvíte už brzy v novém newsletteru, tak se nezapomeňte zaregistrovat.

Moc děkuji za přízeň!