Brain&Breakfast s Otakarem Foltýnem - Vliv války na Ukrajině na bezpečnost ČR

Proč chce někdo válčit, přestože válka s sebou nese řadu negativ a velké utrpení? Jak je možné, že se do nesnází postupně dostává celá společnost, aniž by to bylo do očí bijící? Jaké mechanismy za tím jsou a co jako jedinci s tím můžeme udělat? O odpovědi se podělil na únorové Brain&Breakfast Otakar Foltýn.

Otakar Foltýn je armádním důstojníkem a expertem na problematiku tzv. hybridních konfliktů, protipovstalecký boj a mezinárodněprávní aspekty vojenských operací. Byl nasazen v operacích v Kosovu a v Afghánistánu.

Základním předpokladem skutečně dlouhodobého posílení bezpečnosti ČR je budování vůči radikalismu odolné společnosti založené na vnitřní důvěře, kritickém myšlení a dovednosti pomáhat ostatním.

Dobro x zlo

Pro většinu lidí je mimořádně těžké si přiznat, že lidé se nedělí na dobré a špatné. Drtivá většina z nás by mohla být dozorcem v koncentračním táboře. Když budete na špatném místě, se špatnými lídry a budete přesvědčeni, že jste na dobré straně, pak se špatným může stát téměř každý. Dobrá zpráva je, že každý může takovou situaci ustát. Jenže málokdo to dokáže, pokud se to nenaučí v předstihu.

Jak poznáte, jestli jste imunní vůči horšímu já a zda jste na správné cestě? Dívejte se na svět optikou základních hodnot jako svoboda, demokracie, důstojnost a spravedlnost. Jsou to spolehliví ukazatelé, kteří vám odhalí, že je něco špatně. V tomto případě není pravda, že je něco relativní či záleží na úhlu pohledu.

Má to řešení?

Opravdu nelehké téma, které v každodenním shonu často neřešíme. Co jako jednotlivec mohu udělat a být tím dobrým? Jak přispět k budování odolné společnosti a dlouhodobě tak podpořit i bezpečnost v ČR?

Staňme se hrdiny všedních dní. Naučme se zvládat vypjaté situace, kdy je třeba vystoupit z řady, jednat i v rizikových situacích a oddělit se od většiny páchá-li špatnost.

HRDINA

  • nemá strach být odlišný, říká např. pravdu, protože až bude třeba hrdinství, většina bude stádem,
  • jedná sociocentricky (ne egocentricky),
  • pochybuje, protože ví, že není imunní vůči tomu, co z nás dokáže udělat bestii,
  • je schopen vytvářet společenství, protože osamělý hrdina je mrtvý hrdina. I malé společenství opravdových hrdinů je schopno změnit směr společnosti řítící se špatným směrem.
Násilí je lidská přirozenost, ale daří se nám omezit.

Proč vzniká agrese?

Žijeme oproti obecným představám v nejméně násilném období lidstva. A může se to zlepšit, ale ta pravděpodobnost není bohužel moc velká. Proč tedy agrese vzniká?
1. Materiální zájem- území zdroje, ropa, peníze, apod.
2. Strach
3. Sláva

Jak se agresi bránit, přestože jsme jasně slabší hráč?

Odhodláním. I když nejste silnější, je třeba ukázat svou obrovskou odhodlanost, která může protivníka odradit. Dát najevo, že se budete bránit za každých okolností a vítězství toho druhého bude dost bolet. Odhodlání vám zvyšuje prestiž a chuť agresora něco uchvátit je tím brzděna.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Petr Pavel - Sloužit vlasti.

Petr Pavel - Sloužit vlasti.

Sloužit své zemi může každý. Osobní příběh generála Petra Pavla nejen o službě v armádě.

Brain&Breakfast - Svoboda a zodpovědnost v kontextu dnešní doby

Brain&Breakfast - Svoboda a zodpovědnost v kontextu dnešní doby

Michael Žantovský v této B&B mluví o neoddělitelných pojmech, které jsou zodpovědnost a svoboda. Pokud člověk není zodpovědný, nemůže být ani svobodný. Jakou souvislost to má v dnešní době?