Tip Davida Vrby #127: Buďte architekti vašich zvyků

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Buďte architekti vašich zvyků


A demoliční četa vašich zlozvyků. Připravte se na začátek roku a změňte statistiky, které nejsou pro nás příliš lichotivé. Říkají, že až 80 % lidí opustí svá předsevzetí již v únoru.

Jak to, že to s nastavováním nových zvyků a odstraňováním zlozvyků tak neumíme? Důvodů je více, ale jeden je určitě fakt. Neučili jsme se to. Vytvářet si nové návyky je kompetence, troufnu si říci, že meta-kompetence.

Osobou nejpovolanější v této oblasti je určitě James Clear a knihou nejzajímavější jeho Atomové návyky (nakladatelství Melvil). V ní nám velmi dobře vysvětluje, že vlastně nemůžeme být úspěšní, pokud si vědomě nevytvoříme tuto kompetenci.

Vy nepotřebujete zhubnout, vy jen potřebujete mít lepší nutriční návyky. I vzdělávání je o návycích. Návycích, jak pracovat s vaším kalendářem nebo kdy si číst. Jakýkoli výsledek, kterého chcete dosáhnout, je výsledkem vašich návyků.

Pochopte tedy, jak to funguje. Věda se této oblasti věnuje už více než 100 let. Každý návyk má své „cue”, tedy spouštěč nebo stimul. Po každém stimulu přichází samotná akce, bud' cigareta nebo třeba tabata. (Znáte? Pokud ne, doporučuji místo hodiny běhání.)

Spouštěče mohou být externí či interní. Zazvonění budíku nebo pocit a očekávání, že potom přijde něco pozitivního, odměna. Pro tu to vlastně děláme. Tedy trojice: spouštěč – akce – odměna.

Mimochodem, nejlepší způsob, jak zlozvyk odstranit, je nahradit ho jiným (už) zvykem, např. večerní víno dobrým čajem. A k tomu ještě dva další vědecky ověřené způsoby, jak se zlozvyků zbavit.

Vyberte si návyky, které si chcete vytvořit a kterých se chcete zbavit. Pracujte vědomě s nastavováním spouštěčů. A potom už čekejte jenom 66 dní.

— David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.