Tip Davida Vrby #131 - Tea Time

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Máte v kalendáři naplánován váš pravidelný Tea Time?


Všichni jsme asi někdy slyšeli o čaji o páté. Co je v tomto hezkém anglickém zvyku schováno? Určitě pravidelnost, tedy to, co by měl dobrý návyk, o kterém tak rád píšu, mít.

Ve mně Tea Time evokuje ještě dvě jiná T (čti tý). Jde o Talk Time, pokud jsme s někým, a nebo Think Time, pokud jsme s čajem sami. Mám obavu, že v dnešní době i v Anglii výrazně ubylo VUCA, jak času na povídání, tak času na přemýšlení.

Říkáte častěji: „Teď na to není čas. Jsem hrozně byzy.”, nebo „Musíme to dobře probrat, ať to opravdu správně pochopíme.”?

Myslím, že výrazně převládá za a). Firmy a lidé v nich zkrátili čas určený k přemýšlení a diskutování ve snaze dosáhnout vyšší efektivity. Philippe Rosinski tento trend popisuje ve své knize Coaching Across Cultures, a to v kontextu vývoje světa a posunu na osách tzv. kulturních orientací.

Opravdu se zrychlováním zvyšuje efektivita? Pochybuji. Projekty, na kterých pracuji, mi to potvrzují. V nabitém programu mítinku za mítinkem není čas se zastavit, zapřemýšlet, sladit se s týmem, dohodnout priority. Znám leadership týmy, které se potkávají jednou za měsíc na dvě hodiny.

Verne Harnish během svého Scaleup Summitu na konci roku apeloval na firmy, aby si z Talk Time udělali KPI #1. Zdá se to kontraintuitivní? Ne až tak, pokud si najdete čas o tom popřemýšlet. :)

Připomeňte si tip o time blockingu. Máte ve svých kalendářích vyblokován Think Time? Máte v týmových kalendářích dostatek Talk Time (třeba na retrospektivy), na sladění priorit a očekávání mezi sebou?

Zvyšování efektivity je jistě dobrá věc. Pro její navýšení je ale třeba dobře zvážit, kdy je nutné zpomalit a kdy zrychlit. To abyste rychle neutíkali špatným směrem.

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.