Tip Davida Vrby #136 - Umíte Hi-Fi?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.


Umíte Hi-Fi?


Jednou se to asi stane, budete muset lidi najímat, tedy hire, ale také se s nimi loučit, tedy fire. Cílem tohoto procesu je mít správné lidi v autobuse na správných místech. Jak o tom píše Jim Collins v Good to Great.

Myslím si, že schopnost najímat správné lidi, ale taky schopnost se s některými včas rozejít, je absolutně to nejzákladnější, čím by měl manažer ve své roli přispět, čemu by se měl věnovat. Neměl by to zcela delegovat na HR.

I ve stále opěvovaném příběhu Netflixu je prvním krokem k budování skvělé firemní kultury zvýšení hustoty talentů. Ruku v ruce s tím jde rozcházení se s těmi, kteří už s kulturou a očekáváním neladí. Netflix je velmi extrémním případem firmy, která rigorózně „hi-fi” pro kulturní fit. Najímat můžeme buď pro kulturní fit nebo pro kompetence. Já jsem podporovatel té první volby, ale nejlépe kombinace.

A tady pozor na bias! V roli manažera se vám může někdo jevit jako sympaťák, je podobný profil jako vy, rychle se na vás naladí. Umí to. To vás může svést z cesty (pánové).

U najímání by měly být vždy minimálně šestery oči. Tedy nerozhoduje jenom jeden. Do procesu je zataženo více lidí. Pro minimalizaci biasu měl Procter & Gamble vždy ještě před osobním setkáním matematický test. Jen ti, co prošli, se dostali k manažerům.

Mně vždy při najímání pomohly otázky: Chtěl bych proti tomuto člověku sedět za stolem další rok? Co unikátního tento člověk přináší do týmu? V čem je komplementární?

Před vyhazováním mi posloužila zase otázka: Najal bych tohoto člověka znovu? Pokud byla odpověď záporná, urychlil jsem proces loučení. Další pravidlo je: najímejte pomalu, vyhazujete rychle. Nicméně většinová praxe je zcela opačná.

Teď jsem jen tak trochu pootevřel kapitolu hi-fi. Je toho tolik, co by se dalo říci. Pokud je ve vašem popisu najímat lidi, nastudujte si k tomu něco. Třeba metodu Topgrading.

- David


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.