Tip Davida Vrby #137 - P = V x S x W

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.


P = V x S x W


Nechť je tento díl mého tipu nepřímým pokračováním toho předchozího. Psal jsem o náboru lidí, ale také o tom, že někdy nastane moment se s některými rozejít. V daném tipu už nebyl prostor na uvedení jedné klíčové rovnice, kterou zmiňuji teď. Dostala se ke mně už dříve. Nyní mi ji připomněla skvělá kniha Jima Collinse B.E. 2.0.

V mé kariéře manažera mi pomáhala, dnes v roli mentora a konzultanta se k ní vracím znovu. Tak jak to tedy je? Výsledek (Performance) je součinem hodnot (Values), schopností (Skills) a také motivace (Will). Kdykoli řeším něčí nedostatečný výkon, kladu si otázky: Jde o nedostatek vůle a motivace? Nebo jde o nedostatek schopností? A nebo, v neposlední řadě, jde o nekompatibilitu hodnot s hodnotami firmy?

Stejné otázky si můžete položit, pokud máte problém v samotné firmě nebo v týmu. Chybí nám kompetence a dovednosti? Chybí nám sladění kolem (jasně identifikovaných) hodnot, nebo nám chybí motivace?

Pokud chybí dovednosti, je třeba je doplnit. Pokud je problém s hodnotami, tak si znovu přečtěte můj předchozí tip o rychlém vyhazování. Když půjde ale o problém s hodnotami celé firmy (nikoli jen jednotlivce), měl by nastat moment, kdy se zastavíte a hodnoty si znovu zvědomíte. Potom se začněte slaďovat kolem hodnot a vzorců chování. Takový proces může trvat celý rok.

A co dělat, jde-li o motivaci? Tady bych připomněl opět Daniela Pinka a můj tip #26. Pink nám vysvětlil, že pro navýšení motivace je třeba posílit svobodu a autonomii, podpořit mistrovství a stále zvědomovat poslání a smysl.

Na papíře to vypadá lehce. V realitě je to složitější, ale jde to, pokud se o to vědomě snažíte. A to je, lídři, oč tu běží. :)

- David


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.