Tip Davida Vrby #139 - OKR a paní Columbová. Co mají společného?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.


OKR a paní Columbová. Co mají společného?


Myslím, že s OKR a paní Columbovou je to podobné, každý o nich mluví, ale nikdo je neviděl. Jsem nicméně přesvědčen, že o OKR uslyšíme čím dál častěji.

Je až neuvěřitelné, že se k nám postupně OKR prokousávají opravdu až desítky let poté, co na nich vyrostl Intel, později Google a ještě později většina firem v Silicon Valley. Čím to je, že jsme takoví ignoranti v přijímání toho, co funguje? Čím to je, že metody na nastavování a sledování výsledků jako balanced scorecard nebo management by objectives se uchytily více? Odpověď je – nevím.

Jedno ale vím. Stojí za to prozkoumat OKR. Myslím, že pěkný návod najdete na webu Heureka. Tam to s OKR opravdu umí. A proto jim to tak jde. Taky si můžete nechat poradit Ondrou Suchým. Projděte si OKR, tedy pokud vás zaujaly mé předchozí tipy na téma, jasnost, priority, strategie, firemní kultura, angažovanost. Je to spousta buzzwords, ale bez nich se v podnikání neobejdete.

Teď popořadě. Způsob nastavování, sledování a vyhodnocování cílů je jedním ze základních atributů při designování kultury. Velmi ovlivňuje chování lidí, které kulturu definuje. OKR je možno nastavit, jen pokud máte jasno ve vaší strategii a prioritách.

Máte-li jasno ve strategii, pak lidé vědí, kam firma směřuje, vědí proč dělají, co dělají, a tudíž se zvyšuje jejich angažovanost.

Ke zdrojům, které jsem zmínil, uvedu ještě klasiku. Kniha samotného otce OKR Johna Doerra se jmenuje Measure What Matters. Stojí za to!

Ale pozor! Implementovat OKR je proces, kdy vše souvisí se vším. Samotná implementace a rolování do firmy může trvat více než rok. Nicméně se vyplatí. Šiřte slávu OKR, ozdravují kulturu a vytváří lepší pracovní prostředí.

- David


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.