Tip Davida Vrby #141 - Mám otázku!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Mám otázku!


Snad mi po 140 tipech dovolíte jeden odlišný. Chci se s vámi podělit o radost z mého nového projektu Mám otázku. Otázky jsou totiž jedním z nejlepších nástrojů lídrů.

Mám otázku navazuje na mé pondělní tipy. Budu moc rád, když se k jeho odběru přihlásíte. Vznikl jako výsledek mé fascinace otázkami. Posbíral jsem stovky skvělých rozvojových otázek. Teď je rád s vámi budu sdílet.

Už víme z tipu 94, že jsou otázky absolutně klíčové pro inovace a rozvoj firem. Čím více otázek, tím více inovací. Einstein kdysi řekl: „Question everything.” Musk si zase položil otázku, co udělat, aby se na světě používalo méně fosilních paliv. Jobs se ptal, jak zařídit, aby se dostal počítač na stůl do každé rodiny. Jaké otázky, na které ještě nikdo neodpověděl, si kladete ve vaší firmě?

Také víme, že čím lepší otázky, tím lepší lídr. Mimochodem, vědomé kladení otázek zvyšuje vaše EQ. To se píše v článku HBR. Lídr budoucnosti je ten, který se umí dobře ptát. To řekl Peter Drucker, ale před ním už s touto myšlenkou koketoval i Voltaire, když napsal: „Suďme člověka podle jeho otázek, nikoli jeho odpovědí.”

Dale Carnegie před 80 lety vysvětloval, že otázky jsou základem dobrých vztahů. Radil, že máme pro zvýšení naší oblíbenosti klást otázky, na které budou lidé rádi odpovídat. Tato myšlenka je základním stavebním kamenem jeho slavné knihy Jak získat přátele a působit na lidi, o které jsem už také psal. Je stále velmi relevantní.

Můj nový projekt vám představuje jiné otázky. Ty, které byste měli klást především sami sobě. Až v druhé řadě je můžete použít v roli kouče nebo lídra.

Tak tedy, to je můj dnešní tip, přihlaste se k Mám otázku. Najděte si každý pátek 5 minut na zodpovězení jedné otázky, která jde do hloubky. Tohle malé ohlédnutí za předchozím týdnem se vám bude třeba hodit. :)

— David


Novinka: „MÁM OTÁZKU”

Otázky mají neuvěřitelnou sílu, a proto se David Vrba rozhodl sdílet každý pátek jednu otázku, která vaše svědomí nenechá klidným. Vyprovokuje vás k hlubšímu zamyšlení, uvědomění si některých rozhodnutí a pomůže vám posunout se vpřed.

Pokud chcete od dubna pravidelně dostávat hlubokou otázku k zamyšlení do vašeho e-mailu, přihlaste se k odběru.


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.