Tip Davida Vrby #146 - Mistrem všeho?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Mistrem všeho?


Je to vůbec možné? Nestačí být jen průměrným a užívat si života? Já si myslím, že ne, pokud chceme být dlouhodobě úspěšní, ale především šťastní a naplnění. Jeden z mých nejoblíbenějších autorů Robert Green se ve své knize Mastery tímto tématem zabývá.

Pro lepší kontext si připomeňte hned na začátku můj tip 134 vycházející z práce Daniela Pinka, kde uvádím, že právě mistrovství, autonomie a smysl jsou 3 pilíře motivace. Představte si, že máte svobodu a pracujete na něčem smysluplném. Co tedy mistrovství? Jak se stát mistrem svého řemesla, ale i svého času, energie a hlavně života?

Mistrovství je podle Greena kombinace intuice a rozumu nebo taky kreativity a nabytých znalostí. V knize popisuje, že absolutním základem pro dosažení mistrovství je zvídavost. Tu máme vrozenou. Často však dostane zabrat díky škole a později byrokracii firem. Potom je třeba cílené učení.

Dále uvádí, že všichni ti, kteří to někam dotáhli, byli ochotni vyměnit zábavu i dobře placené joby za učení a získávání dovedností. K tomu je nutná rozumná sociální inteligence a schopnost asociovat (propojovat zdánlivě nesouvisející věci).

Dobré je si přečíst i knihu Peak od Ericssona, který zmiňuje známé pravidlo 10 000 hodin. To však platí jenom tehdy, je-li naše aktivita jasně zaměřená. Říká, že pro dosažení mistrovství potřebujeme jasný cíl, intenzivní focus, okamžitý feedback a momenty diskomfortu.

A aby toho nebylo málo, přidávám ještě práci Stevena Kotlera, který vám vysvětlí, že focus a diskomfort nám přinesou flow, ve kterém jsme nejefektivnější, často nejšťastnější. Je také třeba znát, co jsou naše silné stránky. Ty bychom měli využívat na maximum ve fokusovaném čase. Všechno to do sebe zapadá. Bingo!

Pochopit tyto principy patří do základního znalostního rámce těch, kteří se chtějí stát mistry čehokoliv, ale především svého života. Chcete? Já ano.

— David


Novinka: „MÁM OTÁZKU”

Otázky mají neuvěřitelnou sílu, a proto se David Vrba rozhodl sdílet každý pátek jednu otázku, která vaše svědomí nenechá klidným. Vyprovokuje vás k hlubšímu zamyšlení, uvědomění si některých rozhodnutí a pomůže vám posunout se vpřed.

Pokud chcete od dubna pravidelně dostávat hlubokou otázku k zamyšlení do vašeho e-mailu, přihlaste se k odběru.


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.