Tip Davida Vrby #153 - Když to v týmu opravdu „teče“.

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Když to v týmu opravdu „teče“.


Kdo nezná pojem a koncept flow, jako by nebyl. Nicméně většina lidí si ho spojuje spíše s jednotlivcem, méně už s týmem. A to je škoda. Škoda, která se dá rychle napravit.

Proč je dobré se do stavu flow dostávat, si připomeňte v tipu 79. Ve zkratce, maximalizujeme-li flow, zvyšujeme tak osobní naplnění, efektivitu svou i týmu, na druhé straně snižujeme stres, minimalizujeme zbytečné tření, které může v týmu vznikat. Myslím, že přesně tohle týmy teď potřebují. Toto video je zde pro dokreslení. Podívejte se na něj jako součást recontractingu, o kterém jsem psal nedávno.

A teď jak. Myslím, že má cenu použít to nejověřenější. Třeba strengthsfinder, který mám moc rád. Já jsem (tedy má pětka silných stránek): Activator, Input, Learner, Strategic, Empathy. Když je využívám individuálně, nebo v týmu, tak mám flow. Potřebuji vedle sebe někoho s exekučními silnými stránkami.

Když si test udělá tým a dá si výsledky všech do tzv. Team Strengths Gridu, zjistí, které silné stránky jsou zastoupeny dostatečně a které chybí. Znám pár firem pracujících s gridem velmi vědomě. Vyplácí se jim to ve formě vyšší angažovanosti a onoho vyššího týmového flow.

Dle mého vám to ještě lépe ukáže práce s konceptem a testem Dynamika bohatství. Tak jako všechny jiné vychází ze starých východních kultur a později práce Junga. Může se jevit jako méně přesnější, ale za to je vizuálnější. To je teď můj favorit. Nastudování si dynamiky bohatství je tip na tento týden.

Nicméně je jedno, zda použijete gallupa, dynamiku bohatství, insight nebo cokoli jiného. Hlavně, že něco na posilování flow v týmu použijete. Samotné uvědomění si odlišností pomocí testů pomůže. Další job je aktivní práce s výsledky v následujícím období.

— David


Jak posilovat flow v praxi?


30 odborníků, každý s jinými silnými stránkami a jinými zkušenostmi s flow týmů – to je Red Button EDU, vzdělávací platforma pro inovátory, podnikatele a experty ve svých oborech. Každý z nich má jiný přístup svých týmů a rádi se o své zkušenosti podělí. A nejen to, také rádi nabídnou zkušenosti a znalosti ze svých specifických oborů.

Red Button EDU je vzdělávací platforma, na které působí spolu s dalšími desítkami odborníků ze sítě Red Button právě i David Vrba. Zajímá vás víc? Přečtěte si o dalších principech, kterým věříme →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.