Tip Davida Vrby #154 - Není otázka jako otázka.

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Není otázka jako otázka.

Máte taky pocit, že některé otázky vás nabíjí, dodávají energii, otevírají prostor? Některé zase energii berou, jsou útočné, destruktivní. Asi víte, o čem mluvím. Prostě není otázka jako otázka a ne všechny otázky jsou takzvaně elevating, tedy vylepšující, posouvající.

Kapitolou samou pro sebe jsou appreciative inquiry (AI). Jsou vděčným tématem pozitivní psychologie a nejlépe o nich píše (ve stejnojmenné knize) David Cooperrider. Říká, že žijeme ve světě, který je tvořen otázkami. Ty svět buď boří, nebo staví. AI jsou ty druhé.

Ráno jsem se setkal v rámci skupiny Modern Elders s člověkem, kterému byl nedávno diagnostikován mozkový nádor ve 4. stádiu. Jde o typ nádoru, na který umřel můj kamarád, bývalý kolega a taky strejda. Glioblastoma multiforme je neléčitelný. Daniel Friedland, se kterým jsem se dnes setkal, je velký propagátor právě AI jako nástroje vědomého (conscious) leadershipu a vědomého, odpovědného kapitalismu. Mluvil o tom, jak mu AI pomáhají ve dnech, které mu ještě zbývají.

Když se o své diagnóze dozvěděl, první reakce byla: „Co teď?“ Potom ji přerámoval na „Co ted' bude dávat největší smysl, abych dělal?” Bylo opravdu hodně silné, když o tom vyprávěl. Myslím, že mi velmi pomohl si uvědomit, jak důležité je klást dobré otázky v logice AI, jak nutné je posilovat myšlenku vědomého leadershipu a vědomého kapitalismu, které až do smrti zůstanou jeho posláním.

AI používám v projektech s týmy. Když je v týmu situace bídná, začnu třeba otázkou: „Kdy jste byli naposledy hrdí na produkty vaší firmy?” Pokud ty produkty nejsou tragédie, rozjede se diskuze v pozitivní spirále. Potom se dá přejít ke složitějším tématům i otázkám.

Dnes jsem si uvědomil, že tyto otázky (jejich logiku a mindset) používám málo a méně vědomě v rodině, ale i ve svém vnitřním dialogu.

Zapracujte AI do vašeho života. Potěší to vás, ale hlavně lidi kolem vás.

— David


Kladete si ty správné otázky?

Jaké jsou ty správné otázky pro každého z nás? To si musíme zodpovědět sami. Ale neznamená to, že lidé kolem nás nám nemohou otevřít oči. A kdo by Vám, jako inovátorovi, podnikateli, expertovi měl otevřít oči lépe, než 30 dalších inovátorů, expertů a podnikatelů. Vzdělávací platforma Red Button EDU právě tyto lidi sdružuje. Každý z nich má jiný přístup k životu a rádi se o své zkušenosti podělí. A nejen to, také rádi nabídnou zkušenosti a znalosti ze svých specifických oborů.

Red Button EDU je vzdělávací platforma, na které působí spolu s dalšími desítkami odborníků ze sítě Red Button právě i David Vrba. Zajímá vás víc? Přečtěte si o dalších principech, kterým věříme →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.