Tip Davida Vrby #156 - TQ

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

TQ

Znáte IQ, EQ, možná i AQ, tedy adaptační kvocient, o kterém jsem již jednou psal. Ale co je TQ? Tak trochu kombinace všech těch předchozích Q. Nebudu zdržovat. Jde o tranziční kvocient, schopnost vědomě a cíleně procházet hlubší změnou. Koncept škola, zaměstnání, důchod je už asi navždy pasé.

Teď' si každý z nás bude muset projít více tranzicemi. Je dobré to umět. Je dobré o tom něco vědět, protože TQ, tak jako i ta jiná Q, se dá zvyšovat. Jde v podstatě o kompetenci. To mě naučil Chip Conley na jeho Modern Elder Academy.

Jaký je rozdíl mezi tranzicí a změnou? V tom prvním případě dochází často i ke změně mindsetu. Odhazujeme některé návyky, postoje, které nám už neslouží. Často hledáme nové poslání. Změna práce, kdy přejdu z KB do ČS, není tedy tranzice. Když si ale založím školku v lese, o tranzici jde.

Ajťák, který v 35 zjistí, že už za počítačem sedět nechce (a už třeba nestačí těm mladším), musí projít tranzicí. Musí zjistit, co jsou jeho silné stránky, pro co má vášeň, co mu kromě kódování jde. Postupně si musí nadesignovat novou cestu, už bez kódování a práce od nevidím do nevidím.

Nejtypičtější tranzice se jmenuje střední věk. Ta nás nemine. Ucítíte jisté kopnutí. To může být vnitřní nakopnutí, prozření a touha po novém poslání. Ale taky to může být vnější vykopnutí, ze vztahu, z práce.

Poslední rok(y) mě toto téma chytlo. Přečetl jsem, co se dalo, poznal ty, co tomu rozumí více a déle. Vím, že pro dobrou tranzici (v byznysu nebo životě) je třeba začít včas, ještě než přijde ono (vy)kopnutí. To krásně popisuje logika tzv. sigmoid curve.

Není nic horšího než dostat v 50 kopanec, a nebýt ani trochu připraven na něco nového. Musíme se naučit žít dlouho, anglicky longlife learning (nikoli lifelong learning). TQ je základem tohoto učení.


— David


Vstupte do světa vzdělávání

Pravidelné pořady s inspirativními osobnostmi nejen ze světa inovací a podnikání. Interaktivní diskuze s experty i ostatními diváky založená na výměně zkušeností. Profesionální metodiky, které otestují všechny nově nabyté poznatky v praxi. To všechno je Red Button EDU – nový směr online vzdělávání, který vás vtáhne.

Red Button EDU je vzdělávací platforma, na které působí spolu s dalšími desítkami odborníků ze sítě Red Button právě i David Vrba. Zajímá vás víc? Přečtěte si o dalších principech, kterým věříme →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.