Tip Davida Vrby #159 - Jak vypadá vaše dolmuše?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jak vypadá vaše dolmuše?



Mám rád metafory, cestování a taky Turecko. Jak to spolu souvisí? Jsem na dovolené, tak věřím, že mi dovolíte trochu odlehčenou verzi tipu, snad relevantního.

Při pohledu na velmi efektivní systém dopravy pomoci malých autobusů, dolmuší, jsem si při přemýšlení o dalším tipu vzpomněl na slavnou metaforu Jima Collinse z knihy From Good to Great o správných lidech na správných místech ve správném autobuse. Je to 20 let, co tuto skvělou knihu napsal. Jeho metafory a nástroje jsou nyní platnější než kdykoli jindy.

Každá firma se dříve nebo později ocitne před nutností transformace, každý lídr jednou nastoupí do nové pozice. V ten moment je třeba si přečíst, co Jim Collins napsal. Ale hlavně je nutné to vzít v úvahu, resp. řídit se tím.

Může se to zdát trochu kontraintuitivní, ale Jim Collins říká (na základě mnoha dat), že je napřed nutné postavit tým, a teprve potom, s těmi správnými lidmi, rozhodnout, kam s dolmuší pojedete. Nikoli obráceně. A když říká postavit tým, myslí zbavit se lidí, kteří nejsou ti správní, a doplnit je těmi, kteří nejen nutné kompetence, správné hodnoty, ale i dostatečnou motivaci mají. Kompromisy a oddalování se nevyplácí.

Taky si připomeňte v tipu 113, co je tým a co ho dělá efektivním. Dnes a denně mě oslovují lidé, kteří chtějí pomoci s leadership „týmem“ čítajícím třeba 13 lidí. Takto velká skupina se opravdu jen stěží může stát efektivním týmem.

Nechystáte-li se na transformaci, ani na převzetí nové role, zapřemýšlejte o síle metafor. Já si tu od Collinse pamatuji už pěkně dlouho. Jde o jeden z nejefektivnějších nástrojů komunikace. Dobrá zpráva je, že jako vždy jde o kompetenci. Tedy ve schopnosti metafory tvořit a používat se můžeme zdokonalovat. Vyzkoušejte to!

— David


Máte ve firmě černobílé lidi?

Všimli jste si, že máte ve firmě černobílé lidi ale nevíte, jak s nimi pracovat? To vám poradí odborníci. Vzdělávací platforma Red Button EDU právě takové odborníky sdružuje. Každý z nich má jiný přístup k vedení a rádi se o své zkušenosti podělí. A nejen to, také rádi nabídnou zkušenosti a znalosti ze svých specifických oborů.

Red Button EDU je vzdělávací platforma, na které působí spolu s dalšími desítkami odborníků ze sítě Red Button právě i David Vrba. Zajímá vás víc? Přečtěte si o dalších principech, kterým věříme →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.