Tip Davida Vrby #160 - Spánek nestačí

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Spánek nestačí

V tipu 148 jsme si vysvětlili, že pauzy nejsou o mrhání času, nýbrž o produktivitě. Taky jsem (a kdo v posledních 10 letech ne) psal o spánku a faktu, že jeho nedostatek je hlavním prediktorem předčasného úmrtí.

Jelikož si stále ještě užívám naordinované dovolené, napadlo mě rozebrat téma odpočinku hlouběji. Hlavním zdrojem je pro mne na dané téma především Alex Pang. Ten potřebě odpočinku, a to řízeného a vědomého, věnoval knihu Rest aneb Why You Get More Done When You Work Less. Pokud je kniha moc, mrkněte na video.

Nejvíce mě však v mých internetových toulkách infopreneura zaujal na toto téma TED a práce doktorky Saundry Dalton-Smith. To hlavní pro mě bylo zvědomění si, že spánek nestačí. Taky znáte situace, kdy spíte klidně 9 hodin, ale ráno jste stejně unavení? Upřímně, já moc ne, ale znám lidi (i blízko sebe), kteří to takto mají.

Důvodem je fakt, že spánek je jen jedním nástrojem odpočinku. A to proto, že existuje, právě podle Saundry, až 7 druhů únavy, a ty potřebují různé formy odpočinku. Jde o únavu a odpočinek fyzický, mentální, spirituální, emoční, kreativní, sociální a taky smyslový. Rozsah tipu neumožňuje všechny rozebrat do detailu, ale pokud si uděláte test, podíváte se na video, budete vědět, jak jste na tom ve všech oblastech.

Jsem přesvědčen, že všechny děti by potřebovaly častější smyslový odpočinek. Tedy odpoutání se od stálého poslouchání hudby, sledování memů a později podcastů. Výsledkem je nepozornost, špatná schopnost si pamatovat. Nicméně vysvětlete to teenagerovi.

Ať tak či onak, ať ten či onen druh odpočinku, má cenu se na tuto oblast zaměřit. Se zářím přijde zase období významného tlaku v práci. Předem si naordinujte nástroje odpočinku, které vás ochrání před únavou. Teď už víte, že každá ze sedmi únav potřebuje něco jiného.

— David


Podobně jako s odpočinkem je to i se vzděláváním. Ideální je ho vnímat komplexně

V Red Button EDU (vzdělávací platformy, jejíž součástí je i David Vrba) vytváříme namísto jednorázových přednášek ucelené a rozmanité pořady, aby si každý vybral tu hloubku informací, kterou zrovna potřebuje.

Přečtěte si o dalších důvodech, proč se připojit k RB EDU →


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.