Tip Davida Vrby #168 - Perfektní není (vždy) perfektní

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Perfektní není (vždy) perfektní

Žijete s perfekcionistou nebo mezi tuto skupinu patříte sami? Poznat perfekcionistu včas je asi tak důležité, jako poznat narcistu včas. O těch jsme psali už v tipu 96. Dlouhodobý pobyt s prvními či druhými vám může dosti ublížit. Ale co když jste perfekcionistou vy sami? Nezoufejte, v obou případech se s tím dá pracovat, jak píše Travis Bradberry, známý propagátor emoční inteligence.

V životě jsem poznal pár perfekcionistů. Typické pro ně je, že své chování vysvětlují pracovitostí a snahou dosáhnout vyšších cílů. Často tomu opravdu tak i je. Pokud je tato silná stránka pod kontrolou, takový člověk je pro tým a firmu velkým darem. V některých odvětvích (letectví, pharma…) jde i o nutnost.

S pravděpodobností blížící se 100 % se u těchto lidí mezi 5 silnými stránkami podle Strengthsfinder objeví maximizer. Oni jsou na to dost pyšní. Bohužel si někdy přečtou jen pozitiva, která se tohoto daru týkají. Nejlépe je jim mezi sobě podobnými maximizery. Jak tomu ale u silných stránek bývá, mají bohužel i svou odvrácenou tvář.

Jde o patologický perfekcionismus, který se mnohdy spojuje s depresemi, úzkostí a strachem z neúspěchu. Perfekcionisté si berou velmi osobně i malé selhání. Vyčítají si ho. Často neumí přijímat zpětnou vazbu. Někdy hledají chyby u ostatních, ze kterých mají potom dětinskou radost. Fuj!

Perfekcionisté nechápou, že život a lidé nejsou perfektní. Uvědomění si tohoto faktu může být však cestou z pekla ven. Psychology doporučovaný způsob, jak odnaučit maximizera patologickému perfekcionismu, je (velmi zjednodušeně) udělat z něj optimistu. Ti mají totiž taky velký tah na branku. Nicméně vše dělají o hodně flexibilněji.

Specifický je tzv. other-oriented perfectionism. Můžete ho vidět někdy u rodičů a šéfů, kteří na svých dětech a podřízených nenechají nit suchou. Pohled na tyto situace je smutný.

Můj tip (neperfekcionisty) zní: konejte hned, ať jste to vy nebo někdo kolem vás. V obou případech se s patologickým perfekcionismem pracovat dá.

— David


Přihlaste se k odběru nového, vylepšeného tipu!

Chcete nadále dostávat mé pondělní tipy do své e-mailové schránky? Tipy DV končí, ale přichystal jsem si pro vás nový a vylepšený newsletter s názvem Vědomé pondělí, aneb podněty, tipy, nápady a myšlenky vašeho infopreneura. Zaregistrujte se k jeho odběru zde → (registrace je nutná z důvodu GDPR).

Jako bonus navíc pro všechny zaregistrované chystám překvapení – píšu e-book! Podrobnosti se dozvíte už brzy v novém newsletteru, tak se nezapomeňte zaregistrovat.

Moc děkuji za přízeň!