Tip Davida Vrby #135 - Jste darsha?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jste darsha?


Slovo darsha je hindského původu a znamená osobu, kterou chcete vidět, na kterou se těšíte, se kterou chcete trávit čas. Jste takovou osobou? Dá se takovou osobou stát? Myslím si, že ano. Dokonce si myslím, že bychom se o to měli aktivně a vědomě pokoušet.

Přesuňme se z hindu do angličtiny. Ta má pro darsha výraz enchantment. Dlouho jsem význam tohoto slova neznal. Vysvětlil mi ho můj oblíbený Guy Kawasaki, který napsal knihu stejného jména. Pokud vím, v češtině ještě není. V ní a svých přednáškách vysvětluje, jak se stát enchanting, jako osoba nebo i jako firma poskytující služby, produkty.

Mluví o třech klíčových dovednostech, chcete-li faktorech. Abyste přitahovali lidi, musíte být sympatičtí, důvěryhodní a musíte reprezentovat jistou kvalitu (osobní nebo produktu). Mimochodem, o důvěryhodnosti a tom, jak ji vidí profesorka Francise Frei, jsem psal podrobně v tipu 106.

Jak se stát sympatickým? Jde v podstatě o zásady získání rapportu. Pomůže úsměv, opravdový (nikoli ten z Pařížské), podání ruky. Vím, teď je obé trochu limitované. Toť prostor k zamyšlení. Hlavní je ale váš autentický zájem o osobu, se kterou trávíte čas (on-line nebo off-line). Už nevím, kdo první řekl: Napřed se zajímejte, až potom se snažte být zajímavý.

Možná to byl samotný Dale Carnegie, který už před více než 80 lety napsal úžasnou knihu Jak získávat přátele a působit na lidi, která je stále absolutně relevantní. Myslím, že by se z ní mělo vyučovat na školách. Moc hezky má dané téma ve svém blogu zpracované Vít Libovický.

Jak najít dobrou rovnováhu mezi snahou o darshu a svou přirozeností, autentičností? To je otázka, která vám teď možná letí hlavou. Mně ano. Má odpověď je stále a vědomě se o tuto rovnováhu snažit.

- David

Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.