Tip Davida Vrby #144 - Athéna a mentoring

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Athéna a mentoring.


Asi všichni tak nějak známe Homérův epos o Odysseovi. Co jsme si možná neuvědomili, a mě na to přivedl Gregory Nagy z Harvardu, že tato pověst poprvé popisuje vztah a spolupráci mentora a menteeho.

Mentorem není nikdo jiný než samotná Athéna a menteem Télemachos, syn Odysseův. Ten se dostává do úzkých, když se jeho matku a ženu Odyssea (který je stále na cestě z Trojské války na svou rodnou Ithaku) snaží svést jiní muži. Télemachos, nezralý dvacátník, je docela zmatený a neví, jak se ve složité situaci zachovat. Athéna, která na sebe bere podobu staršího muže Mentóra, Télemachova poručníka a Odysseova přítele, ho svou moudrostí a radami navede. Odtud tedy výraz mentor.

Od té doby uteklo mnoho vody a času, ale potřeba mentoringu stále existuje. Současná čísla dokonce popisují, že potřeba roste. V knize Chipa Conley Wisdom @ Work jsem se dozvěděl, že až 80 % mladých lidí by chtělo svého mentora. Jen 2 % z nich své mentory má.

Už jsem v tipech 51 a 76 psal o koučinku. V čem je mentoring jiný? Hlavní rozdíl tkví v tom, že kouč nemusí být odborník v ničem kromě schopnosti koučovat. K té se dobere certifikací, ale hlavně tréninkem a praxí. To znamená, že můžete potkat mladé skvělé kouče.

Mentor musí být naopak větším odborníkem než tzv. mentee. Buď v nějaké konkrétní oblasti (marketing, AI, firemní kultura…) nebo prostě v tématu, které se jmenuje život. Musí mít zkrátka odžito. Ano, o životě je třeba se (celý život) učit. Skvělým zdrojem nechť je vám vše kolem The School of Life.

Nově vznikající platformy jako třeba u nás DoToho!, které propojují mentory a mentees, potvrzují, že mentoringu není odzvoněno, ba naopak. Najděte si mentora. Mimochodem, ti, pro něž je to poslání, mají zmáklý i koučink a obé chytře kombinují. A taky, něco si před tím nastudujte. Mentoring má svá pravidla, viz článek HBR.

— David


Novinka: „MÁM OTÁZKU”

Otázky mají neuvěřitelnou sílu, a proto se David Vrba rozhodl sdílet každý pátek jednu otázku, která vaše svědomí nenechá klidným. Vyprovokuje vás k hlubšímu zamyšlení, uvědomění si některých rozhodnutí a pomůže vám posunout se vpřed.

Pokud chcete od dubna pravidelně dostávat hlubokou otázku k zamyšlení do vašeho e-mailu, přihlaste se k odběru.


Chcete Davidovi něco sdělit? Nebo máte na srdci konstruktivní feedback, jak jeho pravidelný newsletter ještě vylepšit?

Sdílel vám TIP někdo z přátel a příští pondělí už chcete ve svém inboxu najít svůj vlastní čerstvý TIP přímo od Davida? K odběru se přihlásíte následujícím tlačítkem.


Co se nikdy neztratí...



A víte, čeho litovat nikdy nebudete? Vzdělávání se v co nejširším spektru témat, která hýbou jak společností, tak námi samými. A přesně za tímto účelem jsme založili Red Button EDU.